top of page

Megaesophagus geïdentificeerd als erfelijke ziekte bij Friezen

  • Feb 16, 2024
  • 2 min read


In november 2014 bevestigden de onderzoekers van de Utrechtse Paardenkliniek en de Wolvega Paardenkliniek wat al eerder was gemeld in eerdere onderzoeken, namelijk dat “de voorkeur van Friese paarden voor mega-oesofagus vergeleken met niet-Friese paarden” is, waarbij de prevalentie naar verluidt 2,2% bedraagt. van de Friese paarden die aan deze faciliteiten worden aangeboden, vergeleken met een percentage van 0,5% bij paarden van andere rassen.


Het doel van deze studie was om de veranderingen die optreden op het cellulaire niveau van de slokdarm van getroffen paarden beter te begrijpen en deze te vergelijken met normale controlepaarden, met de nadruk op de specifieke kenmerken van de slokdarm die belangrijk zijn voor het normaal functioneren. Friese paarden (in de leeftijd van twee maanden tot 26 jaar) die zich bij een van deze klinieken hadden aangemeld en waarbij de diagnose megaesophagus was gesteld, werden vergeleken met drie niet-aangedane Friese paarden waarvan de stambomen niet nauw verwant waren aan de getroffen Friezen en drie warmbloedpaarden die ook opgenomen als controles. Van de 18 getroffen paarden hadden er slechts 12 een verwijding van de slokdarm. Over mega-slokdarm bij het Friese paard concludeerden de onderzoekers het volgende:

  • Megaesophagus komt vaker voor bij Friese paarden dan bij de algemene paardenpopulatie.

  • Het komt het vaakst voor in de eerste vijf levensjaren.

  • Slokdarmverwijding komt het vaakst voor in het gedeelte van de slokdarm dat in de borstholte (borstholte) ligt.

  • Er kunnen ernstige functionele problemen van de slokdarm zijn zonder duidelijk zichtbare slokdarmverwijding.

  • Er wordt een verhoogde hoeveelheid abnormaal collageen aangetroffen, voornamelijk in het niet-verwijde deel van de slokdarm van aangetaste paarden.

  • Dit abnormale collageen kan worden aangetroffen bij zeer jonge veulens, wat daarop wijst

  • Megaesophagus heeft een erfelijke component bij Friezen.


Wetenschappelijk artikel: Ploeg, M. et. al. “Slokdarmdisfunctie bij Friese paarden:

Morfologische kenmerken” Veterinaire Pathologie OnlineFirst, 3 november 2014 als dol:

10.1177/0300985814556780.




 
 
 
bottom of page